SEO - keresőoptimalizálás

Még mielőtt elolvasná a tájékoztatót:

Amennyiben már van saját weboldala, webáruháza ellenőrizze a Google hivatalos teszt oldalán. Kattintson ide: Teszt indítása

Én már a keresőbe beírtam a Webmester honlapot, kattintson az elemzés gombra és nézze meg az eredményt.

Utána törölje és írja be a kívánt honlap címét. Amennyiben a WebMester honlap eredményénél rosszabb adatokat kap, akkor biztosan szüksége van keresőoptimalizálásra (SEO).

Mi az a SEO? Hogyan hoz új látogatókat?

A SEO (magyarul keresőoptimalizálás ) célja, hogy minél több ingyenes látogatót tereljünk az Ön oldalát a Google keresőből. Ezek a látogatók mind az Ön számára fontos témákban, az üzletet meghatározó kulcsszavakra keresnek. Ezt úgy érjük el, hogy a weboldalt technikailag, tartalmilag minél jobbá, értékesebbé fejlesztjük. Kihozom belőle a legtöbbet. Optimalizálom. Ellenállhatatlanná teszem a felhasználók és a keresők számára. Az ennyire jó weboldalakat pedig a Google az első hellyel jutalmazza.

Szeretne első lenni a Google-ben?

Jelenlegi és jövőbeli felhasználói számára hasznosabbá, könnyebben kezelhetővé teszem, miközben érthetővé, fontossá és hitelessé lesz a Google szemében. A hiteles, hasznos és fontos oldalakat a Google előkelő helyezéssel jutalmazza a találati listán és ingyenes látogatottságot juttat nekik. Hosszútávon! Ehhez viszont türelemre és kitartásra van szükség, hiszen nem két perc egy minden részletében tökéletes weboldalt felépíteni, terjeszteni. Nagyobb konkurenciaharc esetén akár egy év is lehet az átütő siker elérése és a piac uralása.

A SEO adatvezérelt marketing eszköz

A keresőoptimalizálási munka nem találgatásokra épül, adatokkal igazolt irányt kap a weboldalad fejlődése. SEO központú kutatási és fejlesztési módszerrel elérhető, hogy egy weboldal a lehető leggyorsabban és legkönnyebben közvetítsen új ügyfeleket.

Miért van szükség SEO-ra?

SEO optimalizálási munka segítségével összekötheti az szolgáltatást a potenciális az Ön vásárlóival. Ott ahol a legtöbben keresik. A Google-ben. Ha a Google-ben jó pozícióban van, akkor hosszútávon, stabil forgalomra számíthat. Az Ön üzlet virágzásnak indul. Magától sajnos nem fog a Google látogatottságot terelni az Ön oldalára, mert még nem ismer, nem bízik benne. És ez nem azért van, mert valaki hibázott. Azért van, mert az oldal nincs kellő alapossággal felkészítve, hogy kiaknázza a Google-ben rejlő lehetőségeket. Nincsen célirányosan erre fejlesztve. Nagyobb piacok esetében a keresőnek akár több száz, több ezer konkurens weboldal közül kell kiválasztania a legjobbakat. Meg kell győzni, be kell bizonyítani, hogy az Ön weboldala a legjobb, leghasznosabb. Hogy a felhasználók nem csak valakihez akarnak eljutni, hanem Önhöz akarnak eljutni.


4 Lépés a SEO sikerhez

Néhány egyszerű és hatékony lépésre lehet bontani a keresőoptimalizálási munkákat. A lépések elvégzésével borítékolható a siker.

1 FELFEDEZÉS

Első a weboldal, és az online világban elfoglalt pozíciójának megismerése. Konkurenciaelemzéssel, kulcsszó kutatással teljes képet szerzek az adott témáról és a piaci szereplőkről. Ebben a fázisban kerül sor a weboldal átvilágítására is; hibákat és fejlesztési lehetőségeket keresve. Eredmény: Lépésekre bontott stratégiai és fejlődési terv, amivel megelőzheted a konkurenciát. A weboldal hibáinak és fejlesztési lehetőségeinek listája.

 • Kulcsszókutatás: Kulcsszónak hívjuk azokat a szavakat vagy kifejezéseket, melyeket a Google-ba beírnak. A kulcsszavak feltérképezésével megismerjem a teljes piaci lehetőségeket.
 • Konkurenciaelemzés: Megnézem, hogy az Ön  számára fontos kulcsszavakra melyik weboldalak vannak elöl; miben lehetünk jobbak ezeknél az oldalaknál.
 • Weboldal elemzés: A weboldal átvilágítása technikai szempontok alapján.
 • Analitika elemzése: A weboldalhoz kötött Google Analytics, Google Search Console és egyéb statisztikai elemző szoftverek adatainak kiértékelése.
 • Tartalom feltérképezése: Az oldalon található tartalmak feltérképezése, megismerése és kiértékelése.
 • Linkháttér elemzés: Az oldalra mutató hivatkozások listájának elkészítése és elemzése – a konkurencia linkjeinek tükrében.
 • Felhasználói élmény elemzés: Az oldal megvizsgálása felhasználói szemmel: mennyire kezelhető, érthető az oldal.
 • Felhasználói viselkedés elemzés: Az oldal látogatói viselkedésének elemzése.
 • Részletes fejlesztési lista: A fenti weboldal elemzések összesítése és lépésekre lebontott  terv elkészítése.

2 FELKÉSZÜLÉS

Gyakran a legkönnyebben előrelépni a már meglévő oldal fejlesztésével, javításával, technikai és tartalmi optimalizálásával lehet. A honlap legapróbb részletét is maximumra húzva villámgyorssá, átjárhatóvá és értetővé teszem. Keresők és felhasználók számára egyaránt. Szükség esetén új weboldal elkészítése. Fölöslegesen nem erőltetem, de költséghatékonyabb megoldás lehet, mint egy akár több éves weboldal foltozgatni. 

Eredmény: A weboldal hibái kijavítva, a technikai és tartalmi szinten optimális az oldal.

 • Weboldal technikai optimalizálás: A weboldal kódolásának és egyéb technikai részének optimalizálása.
 • Weboldal sebességének optimalizálása: A gyors weboldal alapkövetelmény, különösen a mobilos netezés miatt. Mindent meg kell tenni ennek érdekében.
 • Strukturált adatok, meta adatok: Kifejezetten a Google, Facebook, Twitter és egyéb nagy szolgáltatók számára készült adatok beállítása, hogy könnyebben értelmezhessék a weboldalt.
 • Tartalmi struktúra optimalizálása: Az oldalon található tartalmak logikus rendszerbe fésülése, ami megkönnyíti a navigációt felhasználók és a Google robotok számára.
 • Felhasználói felület fejlesztése: A látogatottság megszerzése csak egyik fele a sikernek. A felhasználói élmény növelésével nagyobb arányban lesznek vásárlók a látogatókból.
 • Webanalitika fejlesztése: A Google Analytics sok mindent mér már alaphelyzetben is. A mérőkód fejlesztésével és más más mérőszoftverek beépítésével még több információhoz juthatunk a felhasználókról. Ezekre az adatokra építve hatékonyabb marketing kampányokat lehet kivitelezni és növelhetjük a felhasználói elégedettséget.
 • Tartalom optimalizálás: Az oldal tartalmainak optimalizálása és bővítése – ez már önmagában is jelentős növekedést hozhat.

3 TERJESZKEDÉS

A Google rangsorolási szempontjai lényegében három nagy csoportra bonthatók: technikai rész, tartalmi rész és linkek. A technikai optimalizálást az előző lépésben már kipipáltuk, a tartalmi rész viszont talán soha sincs készen. A Felfedezés során feltárt tartalmi lehetőségek kidolgozásával eddig nem látott távlatokat nyithatunk a Google-ből jövő forgalomnak. Már csak az oldalra mutató hivatkozások terén van tennivaló: az oldal megfelelő módú terjesztésével minőségi, értékes hivatkozások szerezhetők. Ez a lépés teszi ki hosszútávon a SEO munka legnagyobb részét.

 • Tartalomfejlesztés
 • Új tartalom készítése
 • Linképítés, tartalom terjesztés
 • Tartalom optimalizálás

4 UTÁNKÖVETÉS

A saját és konkurencia Google pozícióinak nyomon követésével nem érhet meglepetés – pontosan láthatóvá válik a SEO munka eredménye.

Felhasználói viselkedés folyamatos értelmezésével javítható az oldal minősége a szempontjából. Elégedettebb felhasználókból később elégedett vásárlók vállnak. Ez a lépés segít a maximumot kihozni a weboldalból; a weboldalt érintő minden apró részlet állandó figyelemmel kísérésével.

 • Analitika elemzés: A weboldal látogatóinak és a Google-ben elfoglalt pozíciójának folyamatos szemmelkövetése adja meg azt a szükséges visszacsatolást ami szükséges a folyamatos optimalizálási munkához.
 • Konverzióoptimalizálás: Leggyorsabban talán úgy növelhető a weboldal által termelt profit, ha már a meglévő látogatottságból próbáljuk kivenni a legnagyobb értéket. Az oldal felületeinek, ajánlatainak folyamatos tesztelésével kikísérletezhetőek olyan megoldások
 • Weboldal feltérképezés: Egy weboldal működése, működtetése közben rengeteg hibalehetőség adódik. Egyes hibák jelentősen hátráltathatják az oldal fejlődését. Rendszeres felülvizsgálattal és ellenőrzéssel kiszűrhetőek és kezelhetőek ezek.

Keresőoptimalizálás

Profi keresőoptimalizálás nélkül az ember ma már pillanatok alatt lemarad a versenytársaktól. Hogy ez Önnel ne történhessen meg, teljeskörű szolgáltatást nyújtok a személyre szabott SEO stratégia megalkotásától az on- és offsite auditon, kulcsszókutatáson, platform specifikus tartalomgyártáson keresztül a folyamatos monitoringon, azonnali támogató lépéseken át a fillérre pontos, közérthető riportolásig. Kizárólag a legmodernebb keresőoptimalizációs megoldásokkal dolgozom, optimalizáló és analitikai szoftverhátterem kiemelkedő a piacon. Az általam kialakított, megbízhatóan menedzselt tartalom- és digitális pr stratégiával költséghatékonyan támogatom az Ön üzleti céljait. Szigorúan ügyelek a büdzsé betartására, maximalizálom a ROI-t és az organikus forgalmat, így Ön nyugodtan hátra dőlhet: minden elköltött forintja a legjobb helyre kerül – legyen szó akár hazai, akár nemzetközi SEO tevékenységről. 

A keresőoptimalizálás fajtái

A keresőoptimalizálási feladatok csoportosítása a munkavégzés helye alapján

Off page keresőoptimalizálás

Az off page keresőoptimalizálás alatt nem régiben még csak a linkmarketinget értettük. Ma azonban, a szemantikus web kialakulásával ez ennél sokkal többet jelent. Az off site SEO ma már mérvadó, értékes tartalmakról ránk mutató linkeket jelent. Nem működik ma már a katalógusokba való linkek halmozása, fekete listára kerülhetünk az automatikus SEO robotok használatával. Mérvadó oldalakról kell link mutasson ránk, releváns tartalmakból. Fontossá vált a közösségi médiumok szerepe is, hiszen közösségi média marketing nélkül ma már nincs keresőoptimalizálás.  

On page keresőoptimalizálás

Az on page SEO, keresőoptimalizálás alapja egy hatékony honlapmotor, CMS rendszer. Sok open source CMS is tartalmaz sok SEO beállítási lehetőséget, azonban egyéb okok miatt ezek alkalmatlanok a hosszú távú, fenntartható keresőeredmények elérésére. Egyedi forráskódú weboldalak használata javasolt. Az on page keresőoptimalizálásnak az alapja a forráskódba írható, a keresőmotorok számára látható felületek kulcsszavakkal való feltöltése is, de ez csupán egy kis része annak, amit a hatékony on site optimalizáláshoz alkalmaznunk kell.

 

Miért a leghatékonyabb online marketing eszköz a SEO?  A keresőoptimalizálás eredménye példákon át

Nem tudnék venni egy kávét sem abból a pénzből, amit a Marketing Professzorok fizetett hirdetésre: Google Ads vagy Facebook, Instagram hirdetésekre az elmúlt 5 évben. Nincs időnk ennek a weboldalnak sem a megfelelő frissítésre. A suszternek rossz a cipője. A jó suszternek, akinek annyi feladata van, hogy nem ér rá a saját dolgaival foglalkozni. Szóval egy jól keresőoptimalizált weboldal esetében nincs hirdetési költség, nincs más, csak tartalommarketing és SEO.  

Ki a legjobb SEO tanácsadó?

Nem érdekelnek a keresőoptimalizálási tanácsadó konkurenciáim sem. Nem foglalkozom a SEO tanácsadók harcaival. Nincs rá időm, de szükségem sincs a sárdobálásra. Ez a keresőoptimalizálás eredménye: naponta 4-5 ajánlatkérés, melyből kiszemezgetem a legjobbakat, melyek igazán érdekelnek. Hotel SEO, Étterem keresőoptimalizálás, egészségügyi online marketing és minőségi webáruházak. Ezek mozgatnak igazán, persze nem jelenti ez azt, hogy más SEO feladatokat nem vállalnék el, de válogatok. Ja, és önmagában ügyfeleimmel sem foglalkozom csak a keresőoptimalizálással, akkor sem, ha egyszerűbb lenne úgy a feladat. Miből áll akkor egy hatékony keresőoptimalizálási munka? Mutatom! 

A hatékony keresőoptimalizálás folyamata

A SEO stratégia nélkül semmit nem ér. Nem érdekes egy-egy szó, nem érdekes semmi, csak a végén a konverziók (vásárlások). Mutatom a SEO lépéseit: 

A SEO stratégia kialakítása

Minden marketing munkámat online marketing audit végzésével kezdjük, immáron tíz éve. Manapság már sokan másolják ezt a módszert, látva ennek hatékonyságát, de egy audit és egy stratégia csak akkor lehet jó, ha azt: 

 1. Tapasztalt szakember végzi, aki jártás mind a SEO, mind az online marketing alapjaiban. Annál több trükk, tipp, tanács lesz a tarsolyában, minél több céget, projektet, problémát látott. Naponta születnek újabb és újabb SEO és online marketing tanácsadók. De az a húsz éves tapasztalat, ami az én fejemben benne van, a multinacionális cégek összes weboldalának keresőoptimalizálásától kezdve a mikro KKV teljes körű online marketing kivitelezéséig, nem lesz meg már senkinek. A keresőoptimalizálás folyamatai fejlődnek, változnak, persze, frissíteni kell a SEO tudást, de a tapasztalat akkor is döntő.
 2. Tanult szakember végzi. Az online marketing tanácsadó és a SEO szakértő egy érdekes szakma, nem kell hozzá semmilyen végzettség. Ahhoz, hogy Ön fotós legyen, és arról számlát adjon, komoly végzettséggel kell rendelkeznie. Sajnos, ilyen a SEO szakértők és az online marketingesek között nincsen: egy általános iskola kijárása után is lehet valaki  keresőoptimalizáló szakember. Sőt, még lehet sikeres is, jöhet jól a Google találati listáján bizonyos szavakra, lehet látogatott vlog, mert mindenről beszél, ami eszébe jut, de attól még nem leszel valaki  jó online marketing vagy SEO tanácsadó. De hát a keresőoptimalizálásban csak a találati rangsor számít, nem? Nagyon fontos, igen, de nem minden. A SEO az online marketing leghatékonyabb eszköze, de csak az egyik. Összefüggések, kutatások, tudományos alapok kellenek, és persze, naprakész tudás. Ha ezt az ember az iskolában nem tanulta,  nem lesz meg az az átfogó képe a marketing szakmáról, ami a végén a konverzióhoz, a sikerhez vezet. 

 A keresőoptimalizálási stratégia tehát csak akkor lehet sikeres, ha megfelelő tapasztalatokkal, a marketing teljes szegmensét átlátó tanácsadó segítségével hozza létre. A SEO önmagában csak üres látogatók tömege.  

Az eredményes keresőoptimalizálás alapja a jó kulcsszó választás

Lehet Ön első egy kulcsszóra, ha az nem hoz elegendő ügyfelet. Üres látogatóknak egy üzleti weboldal tulajdonosa nem örül. A keresőoptimalizálás eredményeit nem látogatókba, hanem konverziókban mérjük (kivétel az online újságok keresőoptimalizálása). Rengeteg kulcsszóválasztó szoftver és eszköz létezik a Google Ads saját rendszerétől kezdve az olyan egyedileg programozott megoldásokig.  A kulcsszó lista tehát egy kutatáson, valamint saját tapasztalataimon is alapszik. 20 év alatt rengeteg mindent láttam, mi hoz sikert, mi nem. Figyelni kell persze az LSI kulcsszavakra, de a szinonimákra is, sőt olyan kiegészítésekre, melyek a nagyon máshogy gondolkodó, vagy író emberekre is gondol.  

Keresőoptimalizálás és tartalommarketing – ez kell Önnek!

Ha egy barátom megkérdezi, mit csináljon, ha több ügyfelet szeretne, az első tanácsom (ha az illetőnek keresőoptimalizálás alapokon nyugvó honlapja van), hogy írjon még egy tartalmat! A tartalommarketing a SEO mozgatórugója. SEO stratégia, kulcsszóválasztás és az ezeknek megfelelő tartalommarketing visz el a keresőoptimalizált honlaphoz. 

Mennyibe kerül a keresőoptmalizálás?

Már láthatja, az online marketing egy rendszer, és benne a SEO stratégia, melyet én adok ügyfeleimnek, egy jól működő, biztosan hatékony, tudományos alapokon és tapasztalatokon működő tanácsadási folyamat eredménye. De mennyibe kerül ez egy cégnek? Azt szoktam mondani, sok féle autóval eljuthatsz a tengerpartra nyaralni. Vehet Trabit de vehet egy BMW-t is. A BMW biztosan eljuttat a célba, de kényelmesebb és biztonságosabb is, mint a Trabi. Választhat. Bármelyikkel is megy, még mindig Ön dönti el, mennyire nyomja a gázt. Ha jobban, hamarabb odaér, de többet fog fogyasztani az autója. De van egy ideális sebesség, amikor jól is fogyaszt, és viszonylag gyorsan is megy. Nos, ez az a sebesség, amit megtalálok Önnél is az online marketing audit során! 

A keresőoptimalizálás csoportosítása a kulcsszavak összetettsége alapján: long tail és short tail kulcsszavak

A kulcsszavak összetettsége alapján megkülönböztetünk long tail és short tail kulcsszavakat, így keresőoptimalizálást is. A short tail SEO esetében a kulcsszavak egy szóból álló szavak, míg a long tail seo esetében több szavas kifejezések. A keresőmotorokat használó felhasználók egyre ritkább esetben írnak be egyszavas, short tail szavakat, sokkal inkább egy kifejezést, vagy magát a problémát. Ha valaki például online marketing szakértőt keres cégének, akkor nem a marketing szót fogja beírni a Google-be, hiszen a kapott találatok nagyon sokrétűek, sokáig kell böngésznie őket, míg talál köztük egy online marketing tanácsadót. Ha magát a kifejezést írja be, "online marketing szakértő", akkor egyből a legrelevánsabb találatokat kapja. A keresőszavak meghatározása kulcsfontosságú az eredményes keresőoptimalizálás vagy keresőmarketing érdekében.  

A keresőoptimalizálás csoportosítása a SEO iránya alapján

 

A vertikális keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás célja, hogy látogatókat vonzzunk weboldalunkra. A látogatók az előbbiek alapján írhatnak be short tail és long tail keresőszavakat. Ezek a kulcsszavak lehetnek a mi szempontunkból direktek vagy indirektek. Az ügyfelek lehetnek biztos ügyfelek és potenciális ügyfelek. Pl. ha egy autókereskedő vagyok, akkor biztos ügyfél számomra az az ember, aki a Google-ben a "autó" szót vagy a "autó vásárlás" vagy "autó ára" kifejezést írja be, hiszen ő az én termékemet keresi. Ha autókereskedő vagyok, akkor elengedhetetlen tehát, hogy ezekre a kifejezésekre, melyek biztosan vevőket hoznak be a boltomba, az első legyek a Google találati listáján (már csak a kereskedői vénám, ár stb. mondja meg, hogy eladok neki autót, vagy nem). Azt a tevékenységet, amikor az előre meghatározott, fontos kulcsszavakat, kifejezéseket figyelem előtt tartva keresőoptimalizálom a weboldalt, vertikális keresőoptimalizálásnak hívjuk. Azért vertikális, mert célom, hogy erre a pár kulcsszóra minél feljebb kerüljek a Google találati listáján.  

A horizontális keresőoptimalizálás

A horizontális keresőoptimalizálás célja nem csak a biztos vevők de a szélesebb rétegű, potenciális vevőkör megtalálása. Jó marketingesként figyelnem kell azokra az általában long tail kifejezésekre, melyek a termékeim, szolgáltatásaim által nyújtott megoldásokat írják le, hiszen erre sokkal többször keresnek a leendő ügyfeleim, és több is van belőlük. Az előbbi, autós példánál maradva, ha autókereskedő vagyok, akkor potenciális ügyfelem nem lehet az az ember, aki a keresőbe fájós háttal felébredve a „hátfájás” vagy „fája a hátam, miért”  kifejezéseket írja be. Ez az ember lehet, hogy csak megerőltette a hátát, de valószínűbb, hogy rossz matracon alszik, és így megoldást tudok nyújtani a problémájára. Ezeknek a keresőszavaknak, kifejezéseknek azonban végtelen a száma, nem tudok mindegyikre erős tudatossággal figyelni. A horizontális keresőoptimalizálás azon munkálkodik, hogy weboldalam minél több kifejezésre, akár sok tízezer kulcsszóra az elsők között legyen a Google találati rangsorában. A vertikális és horizontális keresőoptimalizálás segíti egymást, ugyanakkor már a feladatok tervezésénél elkülöníthetőek. A részletes SEO technikákat, melyek ezek eléréséhez kellenek mindenki maga alakítja ki, és féltve őrzi konkurenciája előtt, de mégis röviden megfogalmazva, a horizontális keresőoptimalizálás célja minél nagyobb tartalom felvitele és az oldal általános megerősítése SEO szempontból, míg a vertikális keresőoptimalizálás adott aloldalakra, azok tökéletesítésére és kiemelt linkelésére összpontosít. 

SEO stratégia

Én valóban megértem az üzleti céljait, és segítek termékei, szolgáltatásai láthatóvá tételében, illetve látogatóinak vevőkké konvertálásában. A Google algoritmusának elvárásait naprakészen ismerem, így bízhat abban, hogy folyamatosan optimalizált stratégiám mentén építkezve mindig versenytársai előtt fog járni. 


SEO audit

Az eredményes keresőoptimalizálás kulcskérdése a nem csak szép, de tökéletesen algoritmusbarát honlap. Munkám első lépéseként felmérem, hol helyezkedik el az oldala versenytársaihoz képest, majd az audit alapján fejlesztési, optimalizálási javaslatokat teszek, illetve szívesen segítek azok megvalósításában is. 

Kulcsszókutatás

A legmodernebb szoftverekre támaszkodó szakértelmemmel kulcsszavak milliói közül is megtalálom az Önnek legrelevánsabbakat. Szegmentálom és súlyozom őket fontosságuk és erősségük szerint, majd kialakítom azt a teljesen személyre szabott kulcsszóstratégiát, amely elvezet honlapja maximális optimalizáltságához és üzleti céljai teljesüléséhez. 

Keresőbarát tartalom

Honlapra és egyéb csatornáira kizárólag olyan tartalmakat készítek – illetve úgy alakítom át meglévő szövegeit –, hogy azok ne csak látogatóinak legyenek élvezhetők, hanem a Google algoritmusa is relevánsnak találja őket. Ezáltal javulnak tartalmainak Google-ban elfoglalt pozíciói, illetve cég teljes online kommunikációja egységesebbé válik.

Versenytárselemzés

Az üzleti célokat hatékonyan támogató online jelenléthez elengedhetetlen pontosan tudni, weboldala hol helyezkedik el a konkurenciához képest. Ennek érdekében a legmodernebb szoftverekkel felmérem, az Ön cége hol áll, majd megteszem a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy elérjük a kívánt célt, és magunk mögé szorítsuk versenytársaidat. 

Monitoring

Közös munkánk első percétől kezdve folyamatosan monitorozom honlapja pozícióit és organikus eredményeit, hogy szükség esetén azonnal reagálhassak, és az aktuális algoritmus frissítéseknek megfelelően optimalizálhassam a folyamatokon. Monitoring tevékenységem eredményeképpen mindig egy lépéssel versenytársai előtt lehet. 

Linkfejlesztés

Cége számára hatékony linkfejlesztési stratégiát állítok össze, amely összhangban áll a tartalommarketinggel és tartalomfejlesztéssel, illetve ötvözi a hagyományos és modern linképítést. Ennek részét képezi a teljes digitális pr tevékenység megtervezése és kivitelezése, valamint a különböző közösségi média csatornákban rejlő lehetőségek kiaknázása is. 


GOOGLE RANGSOR

Mi az a Google rangsor?

Tegyük fel, hogy szükségünk van egy szolgáltatásra – például online marketingre. Amennyiben nem akarjuk, vagy nem tudjuk házon belül megoldani, úgy keresnünk kell egy szolgáltatót, aki elvégzi a feladatot számunkra. Az internetes keresők, mint a Google igen magas szintű, kényelmes és egyszerűen használható megoldást kínálnak arra, hogy megtalálják nekünk az interneten azt, amit keresünk. Mi megadjuk nekik, hogy mit szeretnénk megtalálni (begépeljük például a keresőoptimalizálás kifejezést – ezeket hívjuk kulcsszavaknak), ők pedig megmutatják nekünk, hogy milyen weboldalakat találtak az interneten, amikről azt gondolják, hogy jó találatok lesznek az általunk keresett dologra. A Google keresőben 2 fő típusa van a találatoknak. Az első a fizetett hirdetések kategóriája: külön megjelölve szerepelnek a találatok között, tipikusan a találati oldal tetején és alján. Annak a feltétele, hogy a mi weboldalunk itt feltűnjön az, hogy fizessünk a Google-nek, illetve megfelelő kampányokat futtassunk. Ez a Google Ads szolgáltatáshoz tartozik. A második fő találattípus az úgynevezett organikus találat, ezek mellett nincsen hirdetés megjelölés. Ezek a weboldalak azért szerepelnek a listában, mert a tartalmuk és a hitelességük alapján a Google hasznosnak értékelte őket. Google rangsornak nevezzük azt a sorrendet, amiben a organikus weboldal-találatokat kapjuk egy-egy keresett kifejezésre a Google keresőben. Ebből a meghatározásból az is következik, hogy annyi Google rangsor létezik, ahány kifejezésre keresünk, más weboldalak jönnek fel. Ebben a rangsorban igyekszik előrébb mozdítani a weboldalt az, aki SEO-val foglalkozik. 

TARTALOMMARKETING

Mi is az a tartalommarketing?

Az online marketinges világnak és így a keresőoptimalizálásnak is az utóbbi pár évben az egyik legfontosabb pillére lett a tartalommarketing. Ennek ellenére a mai napig nem került be a definíciója az értelmező kéziszótárba. A Wikipédia viszont foglalkozik a jelentésével, amelyet ebben a szócikkben taglal. A következőekben igyekszünk alaposabban körüljárni a témát, hogy mit kell alatta érteni és mire kell számítani ha ezzel a fogalommal találkozunk.

Bővebben a tartalommarketingről

 Definíció

Azt a marketing technikát, amelyen keresztül értékes és érdekes tartalmakat oszthatunk meg másokkal – nem kevesebb szándéktól vezérelve, hogy az így megcélzott közönségből potenciális vevőket tudjunk konvertálni weboldalunk számára – tartalommarketingnek hívjuk.

Hogyan használjuk a tartalommarketinget a gyakorlatban?

Minden bizonnyal egyre kevesebb olyan ember van, aki manapság már ne úgy vásárolna az Interneten, hogy ne nézne jobban utána annak a szolgáltatásnak, cégnek vagy éppenséggel az adott terméknek, amit kinézett magának. Ilyenkor számtalan weboldalt nézünk át. Megnézzük az árakat, a vállalkozáshoz kapcsolható értékeléseket, mások véleményét, termék leírásokat, stb. Amennyiben korrekt információkat találunk az mind pozitív irányba befolyásol minket a döntés pillanatában. A vásárlók, felhasználók folyamatosan informálódni szeretnének a termékekről, szolgáltatásokról, amit nekünk mint tartalom szolgáltatónak a lehető legalaposabb módon meg kell próbálnunk kiszolgálni. Ez az információéhség évről-évre értéktől függetlenül növekvő tendenciák mutat. Tehát a tartalommarketing lényege, hogy a célközönségünk számára hasznos és friss információkat tegyünk közzé szolgáltatásunkkal, termékünkkel, cégünkkel kapcsolatban. Megtehetjük ezt blogbejegyzések formájában, a közösségi médián keresztül és sok-sok egyéb más helyen és módon. Ha például mobil eszközöket forgalmazunk, akkor érdemes weboldalunkon néhány cikkben bemutatni, hogy az eszköz egy adott (új) funkcióival milyen helyzetekre nyújt megoldást, esetleg milyen potenciális lehetőségek rejlenek benne. Mindig a probléma és a vásárló nézőpontjából érdemes a megközelítést végrehajtani. Például leírhatjuk, hogy ha megéheztünk, pillanatok alatt találhatunk éttermet a közelben a telefon gyors mobilinternet-elérésnek illetve helyzetmeghatározó képességének és hangalapú keresésének segítségével.

Sok múlik a megfogalmazáson!

Ez a típusú marketing tevékenység sokkal több annál, mint hogy elmondjuk/leírjuk: “Ez itt a problémád, és itt vagyunk mi, akik megoldjuk”, hiszen az emberek könnyen egyszerű reklámként és nem segítő szándékú tartalomként értelmezhetik a szövegeinket, videóinkat. Ilyenkor rossz érzéssel, csalódottan félbehagyják az olvasást és elnavigálnak. Ezzel az eszközzel nem érdemes direkt módon megcélozni az eladások növelését, a megfogalmazásokban ügyesen kell elrejteni a promóciót. Ami direkt oldalról (azonnali eladások) nézve hátrány, az a közvetett értékesítésnél előny: a jó tanácsok, hasznos tippek növelik a cégbe vetett bizalmat, hiszen magas fokú szakértelemről és segítőkészségről tesznek tanúbizonyságot. Ez a bizalom alapozza meg a felhasználók elköteleződését, gyakrabban fognak visszalátogatni weboldalunkra. Sőt, a többi csatorna (Facebook kampány, fizetett hirdetések stb.) konverziójára is pozitív hatással lehet, hiszen egy ismerős cég, akitől már ingyen kaptunk valami jót, annak emléke jó élményként rögzül az emlékezetünkben.

Kinek érdemes bevenni a tartalommarketinget az eszköztárába

A tartalommarketinget minden cég eredményesen alkalmazhatja, aki hosszú távra tervez. A márkaépítés illetve brandépítés egyik elengedhetetlen eszköze lehet. Kiválóan alkalmas továbbá a célközönség rendszeres megszólítására, könnyedén integrálható más marketinges tevékenységekbe (keresőoptimalizálás, közösségi média), ezáltal a keresztcsatorna-marketing oszlopos tagja.

Milyen stratégiát kell kiépíteni

Sajnos ezt a kérdést nem lehet megválaszolni anélkül, hogy további kérdéseket ne tennénk fel. Néhány fontos ezek közül: “Milyen időtávra tervezzük a martketing stratégiánkat?” “Milyen más csatornákon futtatunk kampányokat ez idő alatt?” “A marketing eszközök milyen kölcsönhatásban vannak egymással, mekkora erőforrásokat dedikálunk nekik?” Ha az összes kérdést összeszedtük, akkor kell nekilátni a válaszok megtalálásának. Tartsuk szem előtt a célokat és az ehhez szükséges erőforrásigényeket, majd optimalizáljuk a marketingstratégiánkat ennek tükrében. 

Mi a különbség a Google Ads és a keresőoptimalizálás között?

Google Ads 

Mit kínál?A Google első találati oldalán megjelenést biztosít az erre fenntartott területen – szponzorált linkek megnevezésű területen a találati lista jobb oldalán, időnként a tetején is – kattintás alapú fizetéssel. 

Néhány előnye:

 • Viszonylag gyors megjelenés. Amint bekönyvelik az átutalt összeget, indulhat a kampány;
 • Állítható megjelenési időtartomány, be lehet állítani melyik napig fusson a hirdetés.
 • Külön ajánlattétel mobilokra és asztali gépekre
 • Lehetőség van akár Youtube hirdetésekre is

Néhány hátránya:

 • A megjelenések számát korlátozza, a megállapított költségkeret;
 • A havi költsége jelentősen magasabb, mint a keresőoptimalizálás költsége;
 • A licit rendszer és  a konkurencia harc miatt hirtelen is megemelkedhetnek a költségek

Keresőoptimalizálás

Mit kínál?A Google első találati oldalára (első tíz pozíció) hozza fel a honlapot az organikus találatok között.

Néhány előnye

 • A megjelenések száma korlátlan (annyiszor jelenik meg ahányszor keresnek);
 • Mindezt a alacsonyabb fix költséggel lehet elérni, mint az Adwords díja;
 • Nem csak az optimalizált kulcsszavakra szerepel jól a honlap, hanem az magával vonz még más kulcsszavakat is.

Néhány hátránya:

 • Viszonylag lassan éri el az első oldalt. Több esetben a szerkesztés után néhány héttel már sikereket értünk el, de többségében több hónapra szükség lehet.

Havidíjas SEO ár   

Ügyfeleimmel 12 - 24 hónapra kötök szerződést, a keresőoptimalizálásra.  Havi optimalizálás ára 35.000.-Ft maximum 5 oldalból álló weblap esetében. 

Nagyobb több aloldalból álló weblap esetében 40.000.-Ft  - 50.000.-Ft

Ez az összeg, tartalmazza a következőket: 

- Technikai elemzések

- On-Site SEO elemezések

- Aloldalak beállítása

- Off-Site SEO /linképítés/

- Havi elemzések

-Helyezés monitorozás

- Látogató szám növelés 

Így a weblap minden eleme folyamatosan javul a helyezései előrébb kerülnek a Google keresőben. 

Azonban, hogy a helyezések javulása sikeres legyen a következő munka folyamatok szükségesek az optimalizáláshoz, amik a havidíjon felül fizetendők, az ügyféllel egyeztetve.  

SEO tartalomírás On-site beállításokkal: 40.000.-Ft/ tartalom kb:.1000-4000 szavas, konkurencia függvénye.

Tapasztalatom szerint sokkal jobb és költséghatékonyabb egy új honlapot készíteni, mint a már meglévőt keresőoptimalizálni. 

Felveheti velem a kapcsolatot, mindenben segíteni fogok.